Deák Bill Blues Band koncert, Debrecen

Dumaszínházasok és a zene IV.
2018-08-17
Interjú Megyeri Ferivel a Campuson.
2018-08-20

Deák Bill Blues Band koncert, Debrecen

A cívisvárosban a karneváli héten, több helyszínen számos rendezvény várta az idelátogatókat, érdeklődőket. A Nagyerdőn, a Békás tónál pl. Cseh sörünnepet rendeztek, ahol 31 sörgyár 100 féle söre közül válogathattak a sörkedvelők. A finom hűsítő italok mellé pedig vérbeli blues-muzsika párosult, ugyanis a Szabadtéri Színpadon Deák Bill Gyula lépett fel zenekarával.

Kezdés előtt egy órával még esett az eső, de fél nyolcra már elállt, így este 8-kor kellemes időben kezdődött el a koncert. A nézőtér teljesen megtelt, sokan kíváncsiak voltak a magyar blues királyára.

Egy tempós dallal kezdtek, Az országút előttem. Egy ilyen „ülős” koncerten ugye a terpeszállásos léggitározás kizárható a rajongók részéről, így nagyon fontos volt a fej fölötti tapsolás vagy a combon dobolás az éneklés mellett, melyet sokan alkalmaztak is az este folyamán. A Hobo Blues Band-es korszak dalai következtek: Édes otthon, Tetovált lány, Hosszúlábú asszony. Ezek a remekművek bizony már közel 40 évesek, jó volt látni, hogy a közönség soraiban olyanok is ülnek szép számban, akik fiatalabbak a daloknál. A Kapitány mindig nagyon-nagyon-nagyon hálás a tapsokért, a szeretetért, amit ő és fiatal zenésztársai kapnak, mert közös a siker ezekkel a „csimasz barátaival!”

Következett egy lassabb blues szám: Kéne egy üveg bor. Bill Kapitány is fogyasztott valamilyen alkoholtartalmú frissítőt, közben elmondta, hogy 2018. november 9-én születésnapi nagykoncertet ad a Papp László Sportarénában, melyre mindenkit szeretettel vár. Vendégei lesznek többek között Földes László Hobó, Tátrai Tibor, Ganxta Zolee és Big Daddy Laca is.

https://hu-hu.facebook.com/events/160709824616238/

A Hatvan csapás album címadó tételével folytatódott a műsor, majd színpadra lépett Magyarország egyik legjobb gitárosa, Tátrai Tibor! A legismertebb blues-dalokban láthattuk-hallhattuk jól felismerhető, pontos, precíz és nagyszerű gitárjátékát: Hey Joe, A felszarvazottak balladája, Kőbánya blues, Országút blues. Tibusz nem sokat beszél – szinte semmit – de a gitárjával mindent el tud mondani, mestere a hangszerének.

A Rossz vér című balladát mindenki együtt énekelte Bill-el, aki egy kis túlzással a legjobb magyar dalnak nevezte ezt a nótát. Maradjunk annyiban, hogy ezek a dalok Bill előadásában igazán hitelesek, megérintenek. Az István, a király rockoperából is elhangzott két nóta / Áldozatunk fogadjátok, Véres kardot hoztam /, melyek után trónfosztás történt, ugyanis a rajongók szerint Bill, a király, melyet hangos skandálással nyomatékosítottak. 🙂  A zenekar ezután eljátszotta a Bill Kapitány blues-t és a 3:20-as blues-t. Az „Öreg” bemutatta a banda tagjait: szólógitáron Nagy Dénes, a dobok mögött Szabó Csaba, a basszusgitáron Takács József, billentyűs hangszereken Horváth Zsolt.

Ráadásként és végső csapásként megkaptuk a Kopaszkutyát, melyben „le kell menni kutyába”. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy le kell menni a színpad elé és ünnepelni a blues-t, a zenekart, és Bill-t, a királyt!

Köszönjük ezt a nagyszerű estét a Nagyerdei Szabadtéri Színpad szervezőinek és a Deák Bill Blues Bandnek.

 

 

Szóljon a Rock!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.